Hartrevalidatie is voor iedereen die recent is behandeld voor een hartaandoening, bijvoorbeeld een hartinfarct of een hartritmestoornis. Of heeft u een hartoperatie ondergaan? Ook dat kunt u deelnemen aan het revalidatieprogramma. Uw huisarts of cardioloog kan u doorverwijzen voor deelname.
Bij een hartaandoening blijven veel mensen met vragen zitten. Wat kan en wat mag ik, is dit niet gevaarlijk en hoe moet het met mijn werk? Het kan ook zijn dat u zich onrustig of angstig voelt, dat u prikkelbaar bent en snel geëmotioneerd. Hartrevalidatie helpt u herstellen. U gaat werken aan uw lichamelijk herstel, maar minstens net zo belangrijk is werken aan uw zelfvertrouwen en vitaliteit. Zodat u de draad van uw leven weer kunt oppakken.
Hartrevalidatie is bedoeld voor iedereen, jong of oud, met een hartaandoening of recent een hartoperatie. Voorbeelden van hartaandoeningen waarvoor revalideren mogelijk is, zijn:
- Hartaanval (myocardinfarct)
- Hartkramp (angina pectoris)
- Hartfalen (decompensatio cordis)
- Hartklepaandoeningen
- Hartritmestoornissen (tachycardie of bradycardie)
- Dotterbehandeling of bypass operatie
- Implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) of pacemaker (PM)
Lees hier meer over deze aandoeningen
Waarom wordt hartrevalidatie door artsen geadviseerd? Patiënten die een hartrevalidatieprogramma volgen hebben 50% minder kans op een herhaling van het hartprobleem en 35% minder kans om in de jaren erna te overlijden. Onder andere omdat hartrevalidatie bijdraagt aan een beter cholesterolgehalte en een lager BMI en vetpercentage.
Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat hartrevalidatie u nog veel meer kan opleveren.
- Uw lichamelijke fitheid verbetert
- Uw zelfvertrouwen wordt vergroot
- U beter kunt deelnemen aan het sociale leven
- U zich vrolijker voelt en u meer plezier in het leven ervaart
Lang niet alle mensen die in aanmerking komen voor hartrevalidatie gaan ook daadwerkelijk revalideren. Volgens de Hartstichting verschilt dit percentage per diagnose. De positieve resultaten van hartrevalidatie zorgen ervoor dat De Hart&Vaatgroep en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) deelname aan een hartrevalidatieprogramma stimuleren.
Hartrevalidatie helpt u bij het herstellen na een hartoperatie of bij een hartaandoening. Revalideren is meer dan alleen lichamelijk herstel en conditieopbouw. Ook op emotioneel gebied is er veel met u gebeurd, verwerking is een belangrijk onderdeel van het revalidatieprogramma.
Hartrevalidatie bestaat uit 4 onderdelen:
1. Lichamelijk herstel: U gaat onder begeleiding bewegen
2. Emotioneel herstel: U kunt psychosociale ondersteuning krijgen
3. Medisch herstel: U krijgt begeleiding als u klachten heeft en wordt geholpen bij het krijgen van inzicht in uw klachten
4. Gezonde leefstijl: U krijgt begeleiding en advies over hoe u gezond kunt leven
Uw leefstijl kan een rol spelen bij het krijgen van een hartaandoening. Veel voorkomende risicofactoren zijn: een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hoge bloedsuikers, overgewicht, roken, te weinig beweging, alcoholmisbruik, ongezonde voeding en stress. Daarom is werken aan een gezonde leefstijl een belangrijk onderdeel van hartrevalidatie. Het revalidatieprogramma geeft u inzicht in uw risicofactoren en leert met deze om te gaan.
Als hartrevalidatie centrum hebben wij te maken met vertrouwelijke patiëntgegevens. De bescherming van uw privacy is voor ons van essentieel belang. Cardiovitaaal staat in voor de veiligheid van u als patiënt.
Hier ziet u in het kort de wijze waarop wij met uw persoonsgegevens omgaan: Privacykaart Cardiovitaal.
Voor de uitgebreide beschrijving zie onze privacyverklaring.